FARUK SARAÇ RÜZGARI ANVERS´İ BÜYÜLEDİ

Mütevelli Heyet Başkanımız ve Kurucumuz Sayın Faruk Saraç’ın hazırladığı,koreografisini Uğurkan Erez’in üstlendiği ‘’ Tılsımlı Gömlekler Tarihsel Moda Gösterisi” Türk Dernekler Birliğinin evsahipliğinde Anvers’in Mas Müzesinde düzenlendi.

Görsel bir şölen havasında geçen defile boyunca Ünlü modacının 56 parçalık kolleksiyonunu 16 Belçikalı manken sergilerken final bölümünde Özge Ulusoy’un taşıdığı Osmanlı Motifleriyle bezeli Hürrem Sultan kostümü davetlileri büyüledi.

Geceye Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, T.C. Anvers Büyükelçisi Metin Ergin, Flaman Hükümeti Başbakan’ı Kris Peter’s adına Senatör Veli Yüksel, Anvers Belediyesi Kültür Encümeni Philip Heylen, Anvers Belediye Başkan Yardımcısı Güler Turan, Anvers ve Brüksel’de faal Sivil Toplum Dernek temsilcileri ve çok sayıda davetli defilede hazır bulundu.

Açılışta konuşma yapması için sahneye davet edilen Türk Dernekler Birliği Başkanı Hikmet Çakır : ’’Böylesine derin bir tarihe sahip Türk kültürünü Anvers belediyesinin katkılarıyla Mas müzesinde sergilemekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Ev sahipliğini yaptığımız bu defilede emeğe geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

Daha sonra Tılsımlı Gömlekler Moda defilesi hakkında davetlilere bilgi vermek için kürsüye gelen Enis Çimen: "Türk Dernekler Birliğinin öncülüğünde Belçika’da ilk defa Kültürel Moda etkinliği gerçekleştirilmektedir. Böyle bir kültürel faaliyete ev sahipliği yapmanın kıvancı ve gururu içindeyiz.Bu Moda şöleninde bilmemiz gereken atalarımızdan bizlere miras kalan moda çizgilerini günümüze yansıtılmasına öncülük etmektir. Burada görmemiz gereken önemli unsur, Asya ve Avrupa motiflerinin nasıl bir ahenk içinde kostümlere bir ayrıcalık katmasıdır." diyerek davetlilere teşekkür etti.

Daha sonra konuşma yapması için kürsüye davet edilen Anvers Başkonsolosu Metin Ergin ise: ’’Türk Modacıların ve ustaların yüzyıllara uzanan tecrübeleriyle Türk motif ve sembollerinin günümüzde yaşatmak adına gösterdikleri emek ve gayretlerin bir neticesidir. Bu kültürel etkinliğe ev sahipliği yaparak geleneksel motiflerimizi tanıtan Türk Dernekler Birliği ekibini kutluyorum:’’ dedi.

Daha sonra Büyükelçi Mehmet Hakan Olcay ise :’’Biraz sonra hep birlikte izleyeceğimiz Türk Modacı Faruk Saraç ve kendi okulunda yetiştirdiği öğrencilerinin hazırladığı eserleri görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Yüzyıllar boyunca Moda değişik kimliklerin tanıtılmasına öncülük etmiş önemli bir kültürel etkinliktir. Burada geçmişten geleceğe doğru bir görsel şölene tanık olacağız. Başta Türk dernekler Birliği yöneticilerine ve Türk Modasının en elit çizgilerini buraya kadar gelerek gösteren Sayın Faruk Saraç ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.’’ diyerek sözlerini tamamladı.

En son olarak kürsüye gelen Anvers Belediye Kültür Encümeni Philipe Heylen ise: ’’Büyüleyici bir kent olan İstanbul’da bir çok defa bulundum.Burada İstanbul ve Anvers hakkında bir kaç kelime sarfetmek istiyorum. Sol tarafınızda yüzyıllık bir Katedral bulunmaktadır. İstanbul’a her gittiğim zaman ise kendimi Galata kulesinde bulurum. 360 derecelik bir görüşe sahip olan kulede o büyüleyici kenti her haliyle görebilmekteyim. Gene İstanbul’a gittiğim zamanlarda boğaz’da yeni köprülerin inşa edildiğini ve baş döndürücü bir hızla büyüdüğüne tanık oluyorum. Ancak bizleri bağlayan en önemli unsur ise ortak vizyonumuzdur. Ailem uzun bir zaman önce New York’a göç etti. New York’ta da bulunduğum zamanlarda o binaların yüksekliği ve azameti beni İstanbul kadar büyülemiştir. Hayatımda değişik tatlar almama sebep olan bu üç kentin bende bıraktığı izlenimleri anlatmam saatler sürer. Ancak İstanbul’da Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’ün izlerini görmek ise insanı oldukça etkilemektedir." diyerek sözlerine son verdi.

Defile Bölümüne geçildiğinde ise Gezegenler temalı çizgilerle davetlilere görsel bir şölen eşliğinde gömlek ve pantolonlar tanıtıldı. İkinci bölümde Osmanlı desenlerinin hakim olduğu kadın ve erkek gömleklerinin tanıtımı yapıldı. Son bölümde Padişah Kostümlerinden esinlenen gömleklerin tanıtımına geçilerek Muhteşem Süleyman ve eşi Hürrem Sultan kıyafeti konuklardan büyük alkış aldı. Ünlü manken Özge Ulusoy’un Hürrem Sultan kostümüyle podyumda arzı endam etmesi büyük beğeni topladı. Defilenin sonunda Türk Dernekler Birliği Başkan’ı Hikmet Çakır, Faruk Saraç’a gecenin hatırası olarak tabak hediye etti. Özge Ulusoy’a ise çiçek verildi. Uğurkan Erez,Faruk saraç ve Özge Ulusoy konuklara hitaben son kez podyumda yürüyerek teşekkür etmesinin ardından defile sona erdi. Davetlilerin Faruk Saraç ve Koreograf Uğurkan Erez ile hatıra fotoğrafları çektirmek için adeta yarıştıkları görüldü.

20 Aralık 2015 Pazar