EN OTM. GİRİŞ EBYS
GİT

PROGRAMLAR

AŞÇILIK / GASTRONOMİ


Öğrenim Süresi: 2 yıl
Puan Türü: YGS-4
Öğrenim Dili: Türkçe

 

PROGRAM HAKKINDA

Aşçılık (Gastronomi) Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

KİMLER KATILABİLİR?

YGS-4 Puan Türünden 150 ve üstü alan her öğrenci başvurma hakkına sahiptir.

 

PROGRAMIN KAZANIMLARI

  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir.
  • Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir.
  • Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte alanı ile ilgili yazışmaları yapar, bilgi depolar.
  • Otel işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilir.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir.
  • Konuklarla ilgili problem çözme ve bilgi verme yeteneklerini geliştirir ve iyi iletişim kurabilir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olur.

 

DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLEN LİSANS PROGRAMLARI

  • Aşçılık
  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Mutfak Sanatları ve Yönetimi
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği 

 

KARİYER OLANAKLARI

Aşçılık programı mezunlarımız aşağıdaki alanlarda çalışabilirler:

  • Oteller,
  • Turistik tesisler,
  • Catering firmaları,
  • Restaurantlar,
  • Pastacılık sektörü,
  • Yiyecek içecek işletmeleri,
  • Ağırlama sektörü,
  • Gıda fabrikaları,
  • Aşçılık eğitimi veren kurumlar,
  • Özel veya resmi kurumların mutfakları.

PROGRAMIN GEÇMİŞİ

Program 2016 / 2017 yılında T.C. Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu bünyesinde, mesleki eğitim ön planda tutularak ve uygulama ağırlıklı bir yöntemle eğitim-öğretim vermeye başlamıştır.
Program sektörün ihtiyacı olan mesleki yabancı dil bilgisine sahip, iş hayatını pratik etmiş bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
 

VERİLEN DERECE

120 AKTS’li program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Aşçılık Ön Lisans derecesine sahip olunur.
 

DERECENİN DÜZEYİ

Ön Lisans
 

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
 

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Aşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünün başarıyla tamamlanması, genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve 60 işgünü olacak şekilde zorunlu stajın başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir.

 

PROGRAM PROFİLİ

Aşçılık  Programında   otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde ,yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirilmektedir.

 Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restaurant denetçisi-koordinatörü, restaurant  müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi  vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmekte ve kariyer fırsatları oluşturabilmektedir.

Mezunlarımızdan, eğitimine devam etmek isteyenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ilgili lisans programlarına dikey geçiş yaparak ve ya açık öğretim ile lisans tamamlayabilir. Lisans eğitimini tamamlayan her öğrenci yüksek lisans ve doktora programlarını devam ettirerek akademik kariyer yapabilme olanağına da  sahiptir.

 

 


 


 

 

T.C.
FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU
2016- 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI
AŞÇILIK PROGRAMI DERS PLANI

1.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

U

K

AKTS

GAST 101

Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi

3

0

3

5

GAST 103

Gıda Teknolojisi

3

0

3

5

GAST 105

İşletme Bilgisi

2

0

2

3

GAST 107

Turizm Endüstrisine Giriş

2

0

2

3

GAST 109

Gıda Hijyeni ve Mesleki Etik

3

0

3

5

TUD 101

Türk Dili I

2

0

2

2

AIT 101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

YAD 101

Yabancı Dil I

2

0

2

2

TOPLAM

 

 

19

27

2.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

U

K

AKTS

GAST 102

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - I

1

4

5

6

GAST 104

Mutfak Planlaması ve Organizasyonu

1

1

2

4

GAST 106

Menü Planlama

1

1

2

3

GAST 108

Türk Mutfağı

1

2

3

5

GAST 110

Konuklarla İletişim

2

0

2

3

TUD 102

Türk Dili II

2

0

2

2

AIT 102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

YAD 102

Yabancı Dil II

2

0

2

2

TOPLAM

   

20

27

 

DERS KODU

DERS ADI

T

U

K

AKTS

STAJ001

Staj

0

0

0

6

 

3.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

U

K

AKTS

GAST 201

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - II

1

4

5

6

GAST 203

Ekmek Üretim Teknikleri

1

2

3

4

GAST 205

Yiyecek İçecek Yönetimi ve Maliyet Kontrolü

1

1

2

3

GAST 207

Yöresel Mutfaklar

1

3

4

6

GAST 209

Kalite Yönetim Sistemleri

1

1

2

3

GAST 211

İş Sağlığı ve Güvenliği

1

1

2

3

GAST 213

Mesleki Yabancı Dil I

1

1

2

2

 

Seçmeli

1

1

2

3

TOPLAM

 

 

22

30

4.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

T

U

K

AKTS

GAST 202

Pasta Yapım Teknikleri ve Uygulaması

1

3

4

6

GAST 204

Dünya Mutfakları

1

2

3

4

GAST 206

Ziyafet Mutfağı ve Servisi

1

1

2

3

GAST 208

Mutfakta Güzel Sanatlar

1

1

2

3

GAST 210

Girişimcilik

2

1

3

4

GAST 212

Mesleki Yabancı Dil II

1

1

2

2

GAST 214

Bitirme Projesi

1

3

4

5

 

Seçmeli

1

1

2

3

                                                                           TOPLAM

 

 

22

30

SEÇMELİ DERSLER

DERS KODU

DERS ADI

T

U

K

AKTS

GAST 301

Otel İşletmeciliği

1

1

2

3

GAST 302

Moleküler Mutfak

1

1

2

3

GAST 303

Pastane Ürünleri ve Çikolata

1

1

2

3

GAST 304

Et ve Et Ürünleri

1

1

2

3

GAST 305

Süt ve Süt Ürünleri

1

1

2

3

GAST 306

Yenilebilir Endemik Bitkiler

1

1

2

3

GAST 307

Deniz Mahsulleri

1

1

2

3

 

 

 

 TYYÇ Kişisel Hizmetler Temel Alanı Yeterlilikleri (Mesleki Ağırlıklı)
5. Düzey (ÖN LİSANS Eğitimi)
  BİLGİ BECERİ YETKİNLİKLER
*Kuramsal *Olgusal *Bilişsel    *Uygulamalı Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenme Yetkinliği İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
BİL1 BEC1 BEC2 YET1 YET2 YET3 YET4 YET5   YET6 YET7 YET8   YET9 YET10
PY1          
PY2          
PY3          
PY4          
PY5            
PY6            
PY7              
PY8            
PY9            
PY10          
PY11          
PY12          
PY13          
PY14          
PY15            
PY16              
PY17              
PY18              
PY19              
PY20                              
PY21              

 

YAN DAL DERSLER

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GAST 101

Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi

3

0

3

5

GAST 109

Gıda Hijyeni ve Mesleki Etik

3

0

3

5

GAST 102

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - I

1

4

5

6

GAST 106

Menü Planlama

1

1

2

3

GAST 201

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - II

1

4

5

6

GAST 202

Pasta Yapım Teknikleri ve Uygulaması

1

3

4

6

GAST 204

Dünya Mutfakları

1

2

3

4

 

 

 

 

25

35