EN OTM. GİRİŞ EBYS
GİT

PROGRAMLAR

AŞÇILIK / GASTRONOMİ


Öğrenim Süresi: 2 yıl
Puan Türü: YGS-4
Öğrenim Dili: Türkçe

 

PROGRAM HAKKINDA

Aşçılık (Gastronomi) Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

KİMLER KATILABİLİR?

YGS-4 Puan Türünden 150 ve üstü alan her öğrenci başvurma hakkına sahiptir.

 

PROGRAMIN KAZANIMLARI

  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir.
  • Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir.
  • Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte alanı ile ilgili yazışmaları yapar, bilgi depolar.
  • Otel işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilir.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir.
  • Konuklarla ilgili problem çözme ve bilgi verme yeteneklerini geliştirir ve iyi iletişim kurabilir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olur.

 

DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLEN LİSANS PROGRAMLARI

  • Aşçılık
  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Mutfak Sanatları ve Yönetimi
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği 

 

KARİYER OLANAKLARI

Aşçılık programı mezunlarımız aşağıdaki alanlarda çalışabilirler:

  • Oteller,
  • Turistik tesisler,
  • Catering firmaları,
  • Restaurantlar,
  • Pastacılık sektörü,
  • Yiyecek içecek işletmeleri,
  • Ağırlama sektörü,
  • Gıda fabrikaları,
  • Aşçılık eğitimi veren kurumlar,
  • Özel veya resmi kurumların mutfakları.

PROGRAMIN GEÇMİŞİ

Program 2016 / 2017 yılında T.C. Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu bünyesinde, mesleki eğitim ön planda tutularak ve uygulama ağırlıklı bir yöntemle eğitim-öğretim vermeye başlamıştır.
Program sektörün ihtiyacı olan mesleki yabancı dil bilgisine sahip, iş hayatını pratik etmiş bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
 

VERİLEN DERECE

120 AKTS’li program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Aşçılık Ön Lisans derecesine sahip olunur.
 

DERECENİN DÜZEYİ

Ön Lisans
 

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
 

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Aşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünün başarıyla tamamlanması, genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve 60 işgünü olacak şekilde zorunlu stajın başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir.

 

PROGRAM PROFİLİ

Aşçılık  Programında   otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde ,yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirilmektedir.

 Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restaurant denetçisi-koordinatörü, restaurant  müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi  vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmekte ve kariyer fırsatları oluşturabilmektedir.

Mezunlarımızdan, eğitimine devam etmek isteyenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ilgili lisans programlarına dikey geçiş yaparak ve ya açık öğretim ile lisans tamamlayabilir. Lisans eğitimini tamamlayan her öğrenci yüksek lisans ve doktora programlarını devam ettirerek akademik kariyer yapabilme olanağına da  sahiptir.

 

 


 


 

 

 

T.C.

FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU

2017-2018 AKADEMİK YILI – AŞÇILIK PROGRAMI DERS PLANI

 

 

1.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GST 101

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması – I

1

4

5

6

GST 103

Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi

2

0

2

4

GST 105

Gıda Teknolojisi

2

0

2

4

GST 107

Gıda Hijyeni ve Mesleki Etik

2

0

2

3

GST 109

İşletme Bilgisi

2

1

3

3

TUD 101

Türk Dili I

2

0

2

2

AIT 101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

YAD 101

Yabancı Dil I

2

0

2

2

 

TOPLAM

 

 

20

26

 

 

2.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GST 102

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması – II

1

4

5

6

GST 104

Mutfak Planlaması ve Organizasyonu

1

1

2

3

GST 106

Menü Planlama

1

1

2

3

GST 108

Türk Mutfağı

1

3

4

5

GST 110

Turizm Endüstrisine Giriş

2

0

2

3

TUD 102

Türk Dili II

2

0

2

2

AIT 102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

YAD 102

Yabancı Dil II

2

0

2

2

 

 TOPLAM

 

 

21

26

 

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

STAJ 001

Staj ( 60 iş günü )

0

0

0

8

 

3.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GST 201

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması – III

1

4

5

6

GST 203

Yöresel Mutfaklar

1

3

4

5

GST 205

Yiyecek İçecek Yönetimi ve Maliyet Kontrolü

1

1

2

3

GST 207

Konuklarla İletişim

2

0

2

3

GST 209

Kalite Yönetim Sistemleri

1

1

2

3

GST 211

Girişimcilik

2

1

3

4

GST 213

Mesleki Yabancı Dil I

2

0

2

2

 

Seçmeli

1

1

2

3

 

TOPLAM

 

 

22

29

 

4.YARIYIL

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GST 202

Pasta Yapım Teknikleri ve Uygulaması

1

4

5

6

GST 204

Dünya Mutfakları

1

2

3

4

GST 206

Ekmek Üretim Teknikleri

1

2

3

4

GST 208

Ziyafet Mutfağı ve Servisi

1

2

3

4

GST 210

İş Sağlığı ve Güvenliği

1

1

2

3

GST 212

Mesleki Yabancı Dil II

2

0

2

2

GST 214

Bitirme Projesi

1

3

4

5

 

Seçmeli

1

1

2

3

 

TOPLAM

 

 

24

31

 

SEÇMELİ DERSLER

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GTS 301

Otel İşletmeciliği

1

1

2

3

GST 302

Moleküler Mutfak

1

1

2

3

GST 303

Yiyecek - İçecek Servisi

1

1

2

3

GST 304

Et ve Et Ürünleri

1

1

2

3

GST 305

Ziyafet Servis Yönetimi

1

1

2

3

GST 306

Süt ve Süt Ürünleri

1

1

2

3

GST 307

Hizmet Pazarlaması

1

1

2

3

GST 308

Pastane Ürünleri ve Çikolata

1

1

2

3

GST 309

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

1

1

2

3

GST 310

Yenilebilir Endemik Bitkiler

1

1

2

3

GST 311

İnsan Kaynakları Yönetimi

1

1

2

3

GST 312

Deniz Mahsulleri

1

1

2

3

GST 313

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

1

1

2

3

GST 314

Özel Durumlarda Beslenme

1

1

2

3

GST 315

İlk Yardım

1

1

2

3

GST 316

İçecek Kültürü ve Teknoloji

1

1

2

3

GST 317

Çevre Koruma

1

1

2

3

GST 318

Mutfakta Güzel Sanatlar

1

1

2

3

GST 319

Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık

1

1

2

3

GST 320

İkinci Yabancı Dil - I

1

1

2

3

GST 321

İkinci Yabancı Dil - II

1

1

2

3

GST 322

Üçüncü Yabancı Dil - I

1

1

2

3

GST 323

Üçüncü Yabancı Dil - II

1

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 TYYÇ Kişisel Hizmetler Temel Alanı Yeterlilikleri (Mesleki Ağırlıklı)
5. Düzey (ÖN LİSANS Eğitimi)
  BİLGİ BECERİ YETKİNLİKLER
*Kuramsal *Olgusal *Bilişsel    *Uygulamalı Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenme Yetkinliği İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
BİL1 BEC1 BEC2 YET1 YET2 YET3 YET4 YET5   YET6 YET7 YET8   YET9 YET10
PY1          
PY2          
PY3          
PY4          
PY5            
PY6            
PY7              
PY8            
PY9            
PY10          
PY11          
PY12          
PY13          
PY14          
PY15            
PY16              
PY17              
PY18              
PY19              
PY20                              
PY21              

 

T.C.

FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU

 

2017-2018 AKADEMİK YILI – AŞÇILIK PROGRAMI YAN DAL DERSLER

 

DERS KODU

DERS ADI

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

GST 103

Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi

2

0

2

4

GST 107

Gıda Hijyeni ve Mesleki Etik

2

0

2

4

GST 101

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - I

1

4

5

6

GST 106

Menü Planlama

1

1

2

3

GST 101

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - II

1

4

5

6

GST 201

Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulaması - III

1

4

5

6

GST 202

Pasta Yapım Teknikleri ve Uygulaması

1

4

5

6

GST 204

Dünya Mutfakları

1

2

3

4

 

 

 

 

29

39